2011. május 2., hétfő

A baobab fa legendája




"A Baobab fa legendája    
(egy, a fa körül keringő számtalan arab, afrikai legenda közül)
 

 













     A  teremtés  hajnalán  az  első  fa a  Baobab fa  volt.  Őt követte a sudár és kecses  pálmafa.   Amikor  a Baobab fa meglátta a pálmafát, rögtön sírni kezdett: hadd lehessen magasabb... Eztán feltűnt a tűzvörös juhar lángoló virágaival, és a Baobab fa rögtön irigy  lett a csodás virágokra. Végül, a Baobabfa megpillantotta a fönséges fügefát, és gyümölcsökért fohászkodott.
     Erre  az  istenek  nagyon  dühösek  lettek,  megfogták  a  Baobab  fát, kitépték  a földből és fejre állítva újra elültették, hogy  végre  elhallgasson.

     Első pillantásra úgy tűnik,  mintha valóban  a fa gyökerei  meredeznének az ég felé, mert a Baobab fa  ágszerkezete teljesen gyökérszerű.

     Az élet szimbólumaként ismert Baobab fának nem csak a kinézete különleges. Az év 9 száraz hónapjában nem  találunk leveleket  a fán,  csak  45 cm   hosszú  gyümölcse  csüng  alá.  A Baobab  erős,  vastag, parafaszerű,  és  tűzálló  törzsében  melynek  kerülete  elérheti  a 47 métert is  akár 120 000 liter  vizet  képes  tárolni a szárazság hónapjaira,  és ez a csodálatos növény akár több ezer évig is elél.  A fa a trópikus Afrika  leghasznosabb fája,  szinte  minden  része  kincs.  Dinnyéhez  hasonló  gyümölcse  frissen  üdítő,  szomjoltó  táplálék  és  aszalva  is fogyasztható.  Gyümölcshéjának hamujából  pálmaolajjal  jó szappant  főznek.  Kérgéből ruhát, és  kötelet készítenek, leveleiből pedig  fűszert és  gyógyszereket.  Megcsapolt derekának leve pedig jótékonyan oltja szomjúságát, az alatta megpihenni vágyónak."


   

1 megjegyzés: